Date of Award

4-2022

Document Type

Thesis

Degree Name

Master of Science (MS)

Department

Agricultural Education

First Advisor

Zeinab Ahmed

Abstract

Date palm (Phoenix dactylifera L.) is one of the most important fruit trees grown in arid and semi-arid regions. Despite the immense capabilities of date palm, it is still a challenge to maintain fruit quality, marketability, and shelf life. The objective of this study was to investigate the synergistic effect of a preharvest spray application of the natural elicitor chitosan (Ch) 1% alone and in combination with salicylic acid (SA) 2 mM and calcium chloride (Ca) 3%; (Ch, SA, Ca, Ch+Ca, Ch+ SA, Ch+ SA +Ca) on the quality parameters, shelf life and bioactive compound content of date fruit of the cultivar 'Khasab' during a cold storage period of 60 days. The results showed that all treatments significantly delayed fruit senescence/decomposition compared to the control. Fruits treated with Ch+ SA, followed by Ch and Ch+ SA +Ca had the least weight loss, colour change and decay after 60 days of storage. Fruit treated with Ch+Ca, SA, and Ca had significantly lower total soluble solids values and the highest phenolic, tannin, and flavonoid contents compared with control fruit. Antioxidant activities were observed in all treatments, with a significantly higher effect in Ch+ SA +Ca and Ch+ SA compared to the control. Our results show a synergistic effect of combining triggers to extend the shelf life of date fruit during cold storage by maintaining quality and reducing senescence/deterioration, and we recommend this as a promising strategy.

Comments

يعتبر نخيل التمر من أهم أشجار الفاكهة التي تنمو في المناطق الجافه وشبه الجافه. على الرغم من الإمكانيات الهائلة للنخيل، إلا أن الحفاظ على جودة الثمار الطازجة وقابليتها للتسويق وفترة صلاحيتها لا يزال يمثل تحديا كبيرا. لذلك كان الهدف من هذه الدراسة تقييم التأثير التارزي لمعاملات الرش قبل الحصاد بمركب الكايتوسان الطبيعي 17 (Ch) بمفرده أو بالخلط مع حمض الساليسيليك 2 ملي مول (SA) وكلوريد الكالسيوم (Ca) 3%؛ أو خلط الثلاث ث مركبات معا ‏(Ch + SA + Ca)، وذلك من خلال دراسة معايير جودة ومدة التخزين ومحتوى المركبات النشطة بيولوجيا لثمار التمر من صنف "الخصاب" أثناء التخزين البارد لمدة 60 يوما. أظهرت النتائج أن جميع المعاملات تؤخر بشكل معنوي شيخوخة الثمار وتدهورها مقارنة بالثمار الغير معاملة (الكونترول). الثمار المعاملة بالكايتوسان مع حمض الساليسيليك تليها الثمار المعالجة بالكايتوسان فقط ثم الفاكهة المعاملة بالكايتوسان مع حمض الساليسيليك وكلوريد الكالسيوم أظهرت انخفاض في فقد الوزن وتغير في اللون وأقل تدهور حتى بعد 60 يوم من التخزين البارد. بينما أظهرت الثمار المعاملة بالكايتوسان مع كلوريد الكالسيوم وكذلك المعاملة بحمض الساليسليك فقط أو بكلوريد الكالسيوم فقط أظهرت بشكل ملحوظ أقل تغير في المواد الصلبة الذائبة الكلية، وأعلى محتوى إجمالي للمركبات الفينولية والتانينات والفلافونيدات مقارنة بالثمار الغير معاملة. أما بالنسبة الى النشاط المضاد للأكسدة وجد أن جميع المعاملات أظهرت نشاط لمضادات الأكسدة بالمقارنة بالكنترول. التأثير الأكبر كان ملحوظا على الثمار التي تم معاملتها بالكايتوسان وحمض الساليسيليك فقط والثمار التي تمت معاملتها بالكايتوسان مع حمض الساليسيلسك وكلوريد الكالسيوم. أظهرت نتائج هذه الدراسة دليلا على أن المحفزات الطبيعية لها تأثير تأزري في إطالة عمر ثمار التمر أثناء التخزين البارد من خلال المحافظة على جودتها وتأخير الشيخوخة وتقليل التدهور. توضح النتائج أن استخدام المحفزات الطبيعية في تحسين جودة الثمار له نتائج واعدة وهي استراتيجية يوصى بها للاستخدام تجاريا على أصناف التمر الأخرى أو ثمار الفواكه الأخرى.

COinS