Date of Award
11-2020
Document Type
Dissertation
Degree Name
Doctor of Philosophy (PhD)
Department
Medical Education
First Advisor
Habiba I. Ali
Second Advisor
Ayesha S. Al Dhaheri
Acknowledgments
الخلفية: تمر دولة الإمارات العربية المتحدة بمرحلة انتقال غذائي في العقود القليلة الماضية مما يجعل الأمراض غير المعدية المتعلقة بالنظام الغذائي مشكلة صحية خطيرة في الدولة. استبيان تردد الغذاء ( FFQ ) هو الطريقة الأكثر استخدامًا في الدراسات الوبائية للتحقيق في التعرض الغذائي المتعلق بالأمراض غير المعدية. في الوقت الحاضر، لا يوجد (FFQ) مخص ص للمواطنين الإماراتيين.
الهدف: تطوير استبيان تردد غذاء كمي ومناسب ثقافيًا للاماراتيين البالغين على شبكة الإنترنت (AE-FFQ) وتقييم صلاحيته النسبية ضد ثلاث مقابلات استذكار غذائي على مدار 24 ساعة . الطريق ة: أكملت عينة ملائم ة من 60 إماراتيين بالغين ) 36 أنثى و 24 ذكرًا( 3 مقابلات استذكار غذائي على مدار شهر واحد، تلاها استبيان AE-FFQالذي قيم تناول الطعام خلال الشهر السابق. تم تقييم الصلاحية النسبية من خلال مقارنة تناول المغذيات ومجموعات الاطعمة من AE-FFQ ومن معدل الاستذكار الغذائي باستخدام اختبارات تصنيف موقع ويلكوكسون، ومعاملات ارتباط سبيرمان، وتحليل بلان د-ألتمان، والتصنيف المتقاطع.
النتائج: يتكون AE-FFQ من 139 عنصرًا غذائيًا و 12 مجموعة غذائية. كانت الطاقة ومعظم مآخذ المغذيات ومآخذ المجموعات الغذائية أعلى بكثير في AE-FFQ مقارنة بالطريقة المرجعية. تميز تحليل بلان د-ألتمان أيضًا بتقديرات أعلى بواسطة AE-FFQ ووجود تحيز نسبي كبير بين الطريقتين. كانت معاملات ارتباط سبيرمان المعدلة للطاقة إيجابية وذات دلالة إحصائية لمعظم مآخذ المغذيات ومجموعات الطعام وتراوحت من 0.06 )حديد( إلى 0.62 )ألياف( لمآخذ المغذيات ومن 0.01 )خضروات صليبية( إلى 0.64 )بيض( للمجموعات الغذائية. التصنيف الربعي الصحيح للمشاركين في الربع نفسه والمجاور لتقديرات الطاقة المعدلة تراوحت من 34% )فيتامين ب 12 ( إلى 78 ٪ )بيريدوكسين( لمآخذ المغذيات ومن 55 ٪ )مشروبات غازية دايت( إلى 87 ٪ )مشروبات غازية( للمجموعات غذائية .
الخلاصة: استبيان AE-FFQ أداة مقبولة لترتيب الأفراد وفقًا لاستهلاكهم لمآخذ الطاقة ومآخذ المغذيات والمجموعات الغذائية لغاية التحقيق في دور الأنماط الغذائية الإماراتية في الأمراض غري المعدية المتصلة بالنظام الغذائي. ومع ذلك، يجب أن يتم استخدامه بحذر لتقييم المدخول المطلق نظرًا للتحيز الملحوظ عند تقييم الاتفاق بتحليل بلان د-ألتمان .
Recommended Citation
Mesmoudi, Najoua El, "DEVELOPMENT AND VALIDATION OF A FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE FOR THE ADULT EMIRATI POPULATION FOR USE IN EPIDEMIOLOGICAL STUDIES" (2020). Dissertations. 120.
https://scholarworks.uaeu.ac.ae/all_dissertations/120
Comments
The United Arab Emirates (UAE) has been undergoing a nutritional transition in the last few decades, making diet-related Non-communicable diseases (dr-NCDs) a critical health problem in the country. The food frequency questionnaire (FFQ) is the most frequently used method in epidemiological studies to investigate dietary exposures in relation to NCDs. At present, a designated FFQ for the UAE national population is lacking. To develop a culturally appropriate quantitative Web-based FFQ for the adult Emirati population (the AE-FFQ) and to assess its relative validity against three 24- hour recalls. A convenient sample of 60 (36 females and 24 males) adult Emiratis completed 3 consecutive 24HRs over a period of one month, followed by the AE-FFQ which assessed the intake over the previous month. Relative validity was evaluated by comparing nutrient and food group intakes from the AE-FFQ with the average three 24 HRs using Wilcoxon signed-rank tests, Spearman’s correlation coefficients (CC), Bland-Altman analysis, and cross-classification. The AE-FFQ was composed of 139 food items and 12 food groups. Energy, most nutrient, and food groups intakes were significantly higher in the AE-FFQ compared to the reference method. The bland-Altman analysis further characterized higher estimates by the AE-FFQ and the presence of significant proportional bias between the 2 methods. The de-attenuated energy-adjusted Spearman CCs were positive and statistically significant for most nutrients and food groups and ranged from 0.06 (iron) to 0.62 (fiber) for nutrients with a 0.39 median value and from 0.01(cruciferous vegetables) to 0.64 (eggs) for food groups, with a 0.41 median value. A fairly acceptable agreement was obtained, with correct classification into the same or adjacent quartile ranging from 34% (vitamin B12) to 78% (pyridoxine), median 69% for nutrients, and from 55% (diet soft drinks) to 87% (soft drinks), median 67% for food groups. The AE-FFQ is an acceptable tool for ranking UAE individuals according to their dietary intake to investigate the role of Emirati dietary patterns on health and disease. Caution is needed for assessing absolute intake, however, given the bias observed in assessing group-level agreement.