Date of Award

11-2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Master of Science (MS)

Department

Veterinary Medicine

First Advisor

Zienab Ahmed

Abstract

Date palm is an agricultural crop of economic importance in most Arab countries. Among the different varieties of date palms grown in the United Arab Emirates, the Barhi variety is extremely popular and is often consumed at the bisr stage (first edible stage). However, the major challenge for this fruit at bisr stage is to maintain its quality over a long period after harvest and during marketing. The objective of this study was to evaluate the synergistic effect of preharvest spraying with a natural elicitor, namely chitosan (Ch) 1%, alone and in combination with salicylic acid (SA) 2 mM and calcium chloride (Ca) 3%, on the quality parameters, shelf life and bioactive compound content of date fruit of cultivar 'Barhi' at harvest and during two months of cold storage. The results showed that all treatments significantly delayed the ripening and decay of date 'Barhi' compared to the control. Treatment Ch followed by Ch+ SA and Ch+ SA +Ca had the least weight loss. Treatments Ch + Ca, Ch + SA + Ca and Ch+ SA had significantly lower levels of total soluble solids compared to control fruits (TSS). The treatments Ch + Ca and Ch + Ca + SA did not exhibit rotten fruit after 60 days of cold storage. At the end of the storage period, the Ca treatment, followed by Ch + Ca + SA, had the highest levels of total phenols (TPC), flavonoids (TFC), and tannins (TC). Ch + SA + Ca, Ch + SA and Ch had significantly higher antioxidant and antimicrobial activities compared to the control. Based on these results, these treatments can be recommended to extend the shelf life of 'Barhi' date fruit. Our results suggest that the use of elicitor combinations to extend the shelf life of date fruit during cold storage is a promising strategy to maintain fruit quality and reduce postharvest pathogen damage.

Comments

یعتبر نخیل التمر من المحاصیل الزراعیة ذات الأھمیة الاقتصادیة في معظم الدول العربیة. من بین أصناف التمور المختلفة في دولة الإمارات، فإن صنف البرحى یحظى بشعبیة كبیرة وغالباً ما یتم استھلاكھ في مرحلة البسر (المرحلة الأولى الصالحة للأكل). ومع ذلك، فإن التحدي الأكبر لھذه الفاكھة في مرحلة البسر ھو الحفاظ على جودتھا لفترة طویلة بعد الحصاد وأثناء التسویق. ھدفت ھذه الدراسة إلى تقییم التأثیرات الفسیوكیمیائیة والمیكروبیة التفاعلیة للرش للثمار المحصودة في مرحلة البسر والمخزنة لمدة شھرین على درجة حرارة 2درجة مئویة ورطوبة 95- باستخدام مادة طبیعیة محفزة كیتوسان بتركیز ( %1) منفردا؛ ومع إضافة 2مل من 92% حامض سایساك مع كلورید الكالسیوم بتركیز ( %3). وأظھرت النتائج أن جمیع التفاعلات كان لھا تأثیر إیجابي في إنضاج تمور البرحى وتقلیل الفاقد مقارنة بالمجموعة تحت التحكم. كان علاج كیتوسان متبوعًا ب كیتوسان + سایساك، وكلورید الكالسیوم + سایساك + كیتوسان قلل الخسارة في الوزن. كانت المعالجات وكلورید الكالسیوم + كیتوسان، وكلورید الكالسیوم + سایساك + كیتوسان، وسایساك + كیتوسان تحتوي على مستویات أقل بكثیر من إجمالي المواد الصلبة الذائبة مقارنة بالفواكھ الضابطة. لم تظھر المعاملتان كلورید الكالسیوم + كیتوسان، وكلورید الكالسیوم + سایساك + كیتوسان فواكھ فاسدة بعد 60 یومًا من التخزین البارد، كان لمعالجة كلورید الكالسیوم، متبوعًا بمزیج كلورید الكالسیوم + سایساك + كیتوسان، أعلى مستویات الفینولات الكلیة، الفلافونوید والتانین. كان لدى وكلورید الكالسیوم + سایساك + كیتوسان، وكیتوسان + سایساك وكیتوسان أنشطة مضادات الأكسدة ومضادات المیكروبات أعلى بشكل ملحوظ مقارنة بالمجموعة تحت التحكم. بناءً على ھذه النتائج، یمكن التوصیة بھذه العلاجات لإطالة العمر الافتراضي لثمرة التمر "البرحى". أیضا، تشیر نتائجنا إلى أن استخدام تركیبات المحفزات الطبیعیة لإطالة العمر الافتراضي لفاكھة التمر أثناء التخزین البارد ھي استراتیجیة واعدة للحفاظ على جودة الفاكھة وتقلیل أضرار مسببات الأمراض بعد الحصاد.

COinS