Date of Award

5-2019

Document Type

Thesis

Degree Name

Master of Science (MS)

Department

Agricultural Education

First Advisor

Afaf Kamal Eldin

Second Advisor

Priti Mudgil

Third Advisor

Dr. Prashanth Marpu

Abstract

Hyperspectral imaging (HSI) is a non-destructive analytical tool that can be used for sensing multiple attributes of foods. This thesis evaluates the application of HSI for measuring the freshness of the mushroom Agaricus bisporus (A. bisporus) in comparison with traditional seed methods. Three separate experiments were performed with 135 mushroom samples stored either in packed or unpacked conditions for 11 days. The overall results suggest that the HSI spectral region between 400 and 1000 nm is suitable for the inspection of mushroom freshness. Two distinguishing variables that aligned with physicochemical and microbiological analysis were recognized. Moisture loss was the main reason for mushroom deterioration during the first three days of storage while polysaccharide degradation and slime growth was the main factor by day six. However, there is no significant difference between packed and unpacked conditions. In HSI, the first region [530-700 nm] was used to calculate the Shelf-Life Index 1 associated with moisture content, color, and texture changes, while the second region [750 – 900 nm] was used to calculate the Shelf-Life Index 2 (or Slimy Index) associated with the slime secretion by microorganisms. The first index decreased faster until day four and reached a plateau afterward, while the slimy Index peaked at day six and then decreased. This study could be helpful for real-time monitoring of the quality of A. bisporus using spectral imaging techniques.

Comments

التصوير الفائق الطيفية ( HSI ) هو أداة تحليلية غير مهلكه للعينة يمكن استخدامها لاستشعار (HIS) التصوير الفائق الطيفية سمات الصفات الخاصة بهذه الأطعمة وتغيرها أثناء تصنيع وتخزين هذه الأطعمة. هذه الأطروحة تقيم فعالية تطبيق التصوير الفائق الطيفية لتقييم طزوجه الفطر الأبيض )غاريقون ثنائي البوغ( بالمقارنة مع التقنيات التقليدية. حيث تم الاختبار فى ثلاثة تجارب منفصلة حيث تم تخزي 135عينة من الفطر في صندوق مغطأ وغير مغطأ لمدة 11 يومًا. وقد لوحظ انه لا يوجد فرق كبير بين الحالة المعبأة وغير المعبأة بسبب نوع التغليف. كذلك أشارت النتائج الإجمالية إلى أن منطقة التصوير الطيفي بين 400 و 1000 نانوميتر مناسبة لاختبار طزوجه الفطر .وقد لوحظت بداية إفرازات بواسطة تحلل السكريات المعقدة بسبب الإصابة ببكتيريا الزائفة جنس من البروتيوبكتيريا غاما بعد اليوم السادس مما يعتبر عاملا هاما في التأثير على جوده الفطر. تم تحديد اثنين من - المتغيرات المتميزة التي تتوافق مع التحليل الفيزيائي والميكروبيولوجي. المنطقة الأولى ] 530-700 نانوميتر[ تشير لمدة صلاحية الفطر 1 والتى ترتبط بتغير محتوى الرطوبة واللون والملمس بينما المنطقة الثانية 750-900] نانوميتر [ مؤشر لمدة الصلاحية 2 )أو معدل اللزوجة( المرتبط بإفراز مواد لزجة على الفطر بواسطة الكائنات الحية الدقيقة. ونلاحظ ان المؤشر الأول انخفض بشكل أسرع حتى اليوم 4 ووصل إلى مستوى ثابت بعد ذلك، في حين بلغ مؤشر الإفرازات اللزجة قمته في اليوم 6 ثم انخفض. يمكن أن تكون هذه الدراسة مفيدة للمراقبة في الوقت الحقيقي لجودة فطر الغاريقون ثنائي البوغ باستخدام تقنية التصوير الطيفي.

COinS