Date of Award

11-2018

Document Type

Dissertation

Degree Name

Doctor of Philosophy (PhD)

Department

Agricultural Education

First Advisor

Ayesha Salem Obaid Al Dhaheri

Second Advisor

Milos Ljubisavljevic

Third Advisor

Habiba Ali

Abstract

A cluster of risk factors for cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus have become known as the Metabolic Syndrome (MetS). In the United Arab Emirates, 42% of the population was diagnosed with MetS. Previous researchers observed the anti-diabetic, hypolipidemic anti-oxidative, anti-inflammatory and antiantitumorigenic properties of spices on body composition, blood parameters and blood pressure. The aim of the study was to assess the macronutrient, micronutrient, sugar and caffeine content for seven commonly consumed spices. Moreover, the aim of the study was to measure the effect of ginger (Zingiber officinale), cinnamon (Cinnamomum) and black seed (Nigella sativa) consumption on blood glucose, lipid profile and body composition in participants at risk of cardiovascular diseases.

Seven spices were analyzed to investigate their proximate content, minerals, vitamins, sugars and caffeine. One hundred and twenty (N=120) participants with risk of cardiovascular diseases were randomly allocated to three treatment arms (ginger, cinnamon and black seed) and a control group (placebo) for a period of 12-weeks. Each participant consumed 3 g/day of powder (spice or placebo). Data related to different parameters were collected from participants at baseline, midpoint and at endpoint of the intervention.

Analysis of the chemical composition of spices showed that the spices had considerable amount of macronutrients (especially oils) and micronutrients. Therefore, spices’ active compounds could be used in nutritional supplements and for treatments considering their decent source of valuable nutrients. Furthermore, consumption of spices powder significantly improved waist circumference, body fat mass, weight, body mass index, percent body fat, fasting blood glucose and triglycerides when compared to placebo group (P ≤ 0.05). Ingestion of 3 grams per day for 12 weeks of spices powder showed significant improvement in body composition, blood glucose and lipid profile. Overall this study demonstrates that the consumption of ginger, cinnamon and black seed powder could help in the management of cardiovascular risk factors.

Comments

أصبحت مجموعة عوامل خطر الإصابة بأمراض القلب والأوعية الدموية وداء السكري من النوع الثاني معروفة باسم المتلازمة الأيضية. في دولة الإمارات العربية المتحدة، تم تشخيص نحو 42 % من السكان بالمتلازمة الأيضية.

لاحظ باحثون أسبقون خصائص متعددة للتوابل منها خاضية مكافحة السكري و خاصية مضادات الأكسدة وخاصية مضادات اللالتهابات وأيضا خاصية مضادات السرطنة ومدى تأثيرها على تركيبة الجسم ومقاييس الدم وضغطه. تهدف هذه الدراسة البحثية لتحليل سبعة أنواع من التوابل الشائع استخدامها لمعرفة ما تحتويه من مغذيات كبيرة المقدار و زهيدة المقدار ومن سكريات و دهون و فيتامينات. كما تهدف أيضا لقياس مدى تأثير استهلاك الزنجبيل والقرفة وحبة البركة )الحبة السوداء( على مستوى السكر في الدم ومستوى الدهون وتركيبة الجسم لمشاركين معرضين لخطر الإصابة بأمراض القلب والأوعية الدموية.

تم تحليل سبع أنواع من البهارات الشائع استخدامها للتحري عن محتوياتها التقريبية من المعادن والسكريات و الدهون و الفيتامينات. إضافة إلى ذلك، تم تقسيم 120 مشترك معرضين لخطر الإصابة بأمراض القلب والأوعية الدموية بشكل عشوائي على أربع مجموعات علاجية. تم توزيع المشتركين عشوائيا على ثلاث مجموعات علاجية )مجموعة الزنجبيل ومجموعة القرفة ومجموعة حبة البركة( و كانت هناك مجموعة أخرى للعلاج الوهمي )البلاسيبو( لمدة 12 أسبوعا. قام كل مشارك باستهلاك ثلاثة غرامات في اليوم الواحد من مطحون التوابل أو مطحون البلاسيبو.

تم جمع البيانات المتعلقة بمؤشرات مختلفة من المشاركين في في بداية التجربة وفي منتصفها وعند نهايتها. تم جمع البيانات المتعلقة بمؤشرات مختلفة من المشاركين في في بداية التجربة وفي منتصفها وعند نهايتها. و لوحظ أن تناول مطحون التوابل بأنواعها قد حسن من قياس محيط الخصر و كتلة الدهون في الجسم و الوزن و نسبة كتلة الجسم ونسبة الدهون بالدم و تركيز غلوكوز الدم "على الريق" و الدهون الثلاثية بشكل كبير، مقارنة مع مجموعة العلاج الوهمي(P< 0.05 )

أظهرت نتائج تحاليل مكونات التوابل الكيميائي بأنها تحتوي على مغذيات كبيرة المقدار (الزيوت تحديدا( و زهيدة المقدار. لذلك، يمكن استخدام المركبات الفعالة في التوابل المكملات الغذائية وذلك لما تحتويه من مستوى عللٍ من المغديات القيمة. و تبين أن تناول ثلاثة غرامات يوميا من التوابل )الزنجبيل و القرفة و حبة البركة( على مدار 12 أسبوع يساعد وبشكل ملحوظ في تحسين تركيبة الجسم ومستوى السكر بالدم ونسبة الدهون. بشكل عام أثبتت هذه الدراسة أن استهلاك مطحون التوابل )الزنجبيل و القرفة و حبة البركة( ساعد على تنظيم و تقليل مخاطر الإصابة بالأمراض القلبية والأوعية الدموية.

Included in

Food Science Commons

Share

COinS