Date of Award

11-2018

Document Type

Thesis

Degree Name

Master of Science (MS)

Department

Environmental Science

First Advisor

Dr.Khaled A. El-Tarabily

Second Advisor

Shyam S. Kurup

Third Advisor

Fatma El-Nemaki

Abstract

The present study was conducted to cultivate tomato plants in aquaponics system in the UAE climatic condition. The cherry tomato Solanum lycopersicum plants were cultivated with the Tilapia Oreochromis niloticus fish effluent water. The tomatoes were cultivated with three different densities of fish, 100 fish/m3, 120 fish/m3and 140 fish/m3. Each greenhouse was 120 m2 plant cultivation areas and 15.5 m3 of the fish culture area and the total water stocking volume was 58 m3. Tomato plants were planted with the ratio of 3 plants/m2. The introduced fish are fed with 35% protein based commercial floating feed at the ratio of 5% of the total body weight of fish. The fish were fed three times daily at 4 hours’ interval. The total duration of the experiment period was 8 months. The first three months were for plant growth and flowering. The tomato fruits harvest started from the fourth month onwards. Every month, fish and plant growth parameter, water quality parameters were examined using proper analytical method. Also, the experiment water, tomato fruits, cultivated fish body proximate composition and mineral nutrient contents were analysed. Finally, the results showed the fish production was significantly higher in140 fish/m3, the tomato fruits yield significantly higher in 120 fish/m3of fish treatment yield. The main aim is way to cultivate and improve the tomato under UAE climatic condition. So, as per the tomato yield basis the suggestion to UAE farmers, that 120 fish/m3 density of fish with tomato cultivation was suitable for the UAE climatic condition.

Comments

تشكل أزمة ندرة الغذاء في بعض مناطق العالم إلى جانب الحاجة لتوفير موارد غذائية جديدة اهتماما متزايداً لدى صناع الأغذية في العالم، وتشهد أنظمة الأكوابونيك تطوراً كبيراً كمصدر جديد للصناعة الغذائية، حيث توفر مثل هذه الأنظمة إمكانية إنتاج أسماك وخضروات متعددة في حيز مكاني واحد؛ لذا تهدف هذه الأطروحة البحثية التعرف على أنسب كثافة سمكية في المتر المكعب الواحد، هذه لحصول على أعلى معدل انتاج للطماطم باستخدام سمك البلطي و ذلك في نظام الأكوابونيك المستخدم لإنتاج سمك البلطي ،Oreochromis niloticus النيلي و الطماطم في آن واحد، إلى جانب التعرف على تأثير هذين العاملين المهمين على جودة منتجات هذا النظام، علما أنهما يؤثران على المحتوى الغذائي للمياه التي تعيش فيها الأسماك، وقد تم إجراء التجربة على ثلاث كثافات أسماك في المتر المكعب مختلفة وهي: ( 100 ، 120، 140 ) سمكة لكل متر مكعب، كما تم إجراء تحاليل دورية لاختبار جودة المياه في الأحواض.كما أظهرت النتائج في الكثافة السميكة 140 سمكة/م 3 كان اعلى في انتاج الاسماك و في الكثافة 120 سمكة/م 3 أظهرت النتائج انتاج أعلى في الطماطم. لذا، وحسب قاعدة محصولالطماطم، فإن اقتراح المزارعين في دولة الإمارات العربية المتحدة، هو أن 120 سمكة / م 3 كثافة الأسماك مع زراعة الطماطم كانت مناسبة للظروف المناخية لدولة الإمارات العربية المتحدة.

Included in

Biology Commons

Share

COinS