EFFECTIVENESS OF FOOD SAFETY TRAINING ON KNOWLEDGE, ATITUDE, AND PRACTICES (KAP) OF HOMEBASED FOOD BUSINESS (HFB) IN Al AIN, UAE
هدفت هذه الدراسة إلى تقييم مستوى المعرفة والأساليب والممارسات الخاصة بسلامة الغذاء لمتداولي الأغذية المنتجة في المنازل للأغراض التجارية في مدينة العين، الإمارات العربية المتحدة. قيمت الدراسة فاعلية دور برنامج التدريب على أساسيات سلامة الغذاء (EFST) في المعرفة والأساليب والممارسات الخاصة بسلامة الأغذية. اعتمدت الدراسة على أسلوب البحث الكمي وتضمنت عينة الدراسة 68 مشتركا أجابوا على الاستبانة. تم استخدام ثلاثة أسئلة بحثية لتوجيه الدراسة والنظر في الاختلافات في مستوى المعرفة، والأساليب، والممارسات (KAP) قبل وبعد البرنامج التدريبي باستخدام اختبار "ت" لمينتين مرتبطتين -Paired Samples T) (Test. أظهرت نتائج الدراسة أن برنامج التدريب على أساسيات سلامة الغذاء (EFST) كان له آثار إيجابية على جميع الفئات الفرعية للممارسات. معظم الفئات الفرعية للأساليب كان لها آثار إيجابية باستثناء التلوث التبادلي. أما بالنسبة لفئة المعرفة، لم يكن هناك أثر إيجابي على الفنتين الفرعيتين التنظيف، والتبريد. يمكن أن تسهم نتائج هذه الدراسة في تحسين السياسات والإجراءات الحكومية المتعلقة بسلامة الغذاء والبرنامج التدريبي.
Abstract
This research aimed at evaluating the levels of knowledge, relevant attitudes, and food safety practices (KAP) of food handlers that have home food businesses (HFB) in Al Ain city, UAE. It examined the effectiveness of the Essential Food Safety Training Program (EFST) in providing food safety knowledge, attitude, and practices. A quantitative research method was conducted using a sample of 68 participants who responded to the questionnaires. Three research questions were used to guide the study and explore the differences in the level of Knowledge, Attitudes, and Practice (KAP) before and after the training programby using paired samples t-test. This study revealed that EFST had positive effects on all subcategories of food safety practices. Most of the subcategories of attitudes showed a positive impact except the cross-contamination. In regard to food safety knowledge, no positive impact was found in the subcategories of cleaning and chilling. The results of this study can contribute to improving government policies and actions regarding the safety of food and training programs.