Date of Award

Winter 12-1-2014

Document Type

Dissertation

Degree Name

Doctor of Philosophy (PhD)

First Advisor

Prof. Afaf Kamal-Eldin

Second Advisor

Dr. Isameldin Bashir Hashim

Third Advisor

Dr. S. Salman Ashraf

Abstract

During the oxidation of bulk oils, oxidation products (i.e. peroxide values, conjugated dienes and thiobarbituric acid reactive substances) are formed gradually and increased sharply at the end of the induction period. Tocopherols were consumed, some water was formed, and micelles increased in size during the induction period of vegetable oils oxidized in bulk. The evidence that the evolution of micellar size was in parallel with the end of induction period corroborates the recognition that micelles are the active site of oxidation. The interactions of α-tocopherol and three synergists: ascorbyl palmitate, phosphatidylcholine and L-lysine were studied in cod liver oil, to examine their effects on formation of thiobarbituric acid reactive substances. Second order polynomial models were found to satisfactorily represent the slope of changes of conjugated dienes, thiobarbituric acid reactive substances and α-tocopherol during the induction period. The suggested optimized levels of the four additives to protect cod liver oil at 30°C based on the rate of thiobarbituric acid reactive substances formation and loss of α-tocopherol (day 0 to 4) are α-tocopherol (1200 μg/g), ascorbyl palmitate (100 μg/g), phosphatidylcholine at (9000 μg/g) and L-lysine (1000 μg/g). Higher level of α-tocopherol and ascorbyl palmitate did not give better protections to the oils or caused a loss in the antioxidant efficacy, compared to when the additives were added at lower levels. Phosphatidylcholine was effective at a wide range of high concentration while L-lysine improved the protection at levels up to 4000 μg/g.

Comments

اثناء تأكسد الزيوت تتكون بعض منتجات الأكسدة مثل قيمة البيروكسيد، والمركبات ذات الروابط الثنائية المترافقة، والمركبات التي مع حمض الثيوباربيتيوريك. وتزداد كميات منتجات الأكسدة هذه بصورة تدريجية خلال فترة الحث )أو المرحلة الابتدايئة( وبصورة حادة فى نهاية هذه المرحلة. تبين في دراسة عن اكسدة الزيوت النباتية السائبة ان مستوى التوكوفيرولات يقل خلال مرحلة الحث وتتكون بعض كميات من المياه و يزداد حجم هذه الحبيبات المستحلبة. وقد أعتبر أن التوازى بين تغير حجم الحبيبات المستحلبة وقيمة البيروكسيد خلال فترة الحث وعند نهايتها دليلا على ان هذه الحبيبات هي المكان الذي تتم فيه تفاعلات الأكسدة. في دراسة اخرى تم التركيز على مقاومة الاكسدة بواسطة مضاد الاكسدة الألفاتوكوفيرول وثلاثة مواد مؤازرة )هي اسكوربيل البالميتات، الفوسفوتيديل كولين ، والجامض الاميني ل-لايسين( في مقاومة أكسدة زيت كبد اسماك القد في 03 درجة مئوية. وقد اتضح بنا ء على معدلات تكوين المواد المتفاعلة مع حامض الثيوباربيتيوريك خلال اربعة أيام من الأكسدة ان الكميات الأمثل لهذه المضافات لمقاومة الاكسدة فى هذا الزيت هي كالتالي )ميكروغرام/غرام(: ألفاتوكوفيرول 0033 (، اسكوربيل البالمييتات ) 033 (، الفوسفوتيديل كولين ) 0333 (، واللاليسين ) 0333 (. كما أنه قد وجد ان ( اضافة كميات اكثر من التوكوفيرول أو اسكوربيل البالميتات لم تعطي حماية أفضل للزيوت وقد تزيد معدلات الاكسدة وأن الفوسفوتيديل كولين فعالا على نطاق واسع من التركيزات العالية في حين أن ل- لايسين حسن الحماية حتى معدلات تصل إلى 0333 ميكروغرام/غرام.

Included in

Agriculture Commons

Share

COinS