Date of Award

11-2024

Document Type

Dissertation

Degree Name

Doctor of Philosophy in Nutritional Sciences

Department

Nutrition & Health

First Advisor

Ayesha Al Dhaheri

Second Advisor

Habiba Ali

Abstract

The first 1,000 days of life represent a critical window for influencing optimal fetal growth and establishing lifelong health foundations. Recent evidence underscores the significant association between maternal health and nutrition during this period and the subsequent risk of non-communicable diseases, which are responsible for 74% of global deaths. Despite the rapid globalization and urbanization experienced in the United Arab Emirates in recent years, there remains a paucity of research on how maternal health and nutrition impact perinatal outcomes among Emirati women.

The primary objective of this dissertation was to profile the nutritional habits, status, and lifestyle of Emirati women during gestation. Additionally, it aimed to explore the outcomes of their pregnancies and investigated their attitudes, beliefs, and intentions regarding breastfeeding and breastfeeding practices postpartum.

A total of 54 Emirati women were recruited from January 2021 to February 2023 using purposeful sampling from Kanad Hospital, Al Ain, Abu Dhabi, at 12 weeks' gestation. Maternal anthropometric measurements and 24-hour dietary recalls were collected once per trimester. Questionnaires were used to gather sociodemographic information, physical activity levels, and maternal knowledge, attitudes, and intentions towards breastfeeding. Maternal nutritional status was evaluated through biochemical analyses. Infant anthropometric measurements were taken at birth, and data on infant feeding practices were collected shortly after birth and one month postpartum. The ESHA Food Processor software was utilized to analyze dietary recalls. For the statistical analysis, chi-square tests and one-way ANOVA were employed to evaluate the associations between variables, with a p-value of less than 0.05 considered significant.

The average maternal age was 28years, almost half 48.2% educated to high school and college diploma level, the majority of women were unemployed (69.8%), 31% were primigravida and half were either overweight or obese. The baseline results of this dissertation indicated that the average energy intake (kcal) was below recommendations. Most participants did not meet recommended dietary allowances for various micronutrients but exceeded sodium intake in all trimesters. Significant trimester differences were observed for nutritional biochemical markers (folate, ferritin, vitamin E). Gestational weight gain varied among participants compared to pre-pregnancy BMI. Most infants were appropriate for gestational age. Participants had high exposure to breastfeeding, excellent breastfeeding knowledge, and strong intentions to breastfeed, with the majority initiating breastfeeding at birth.

This pilot examination identified the nutritional habits, health status, and breastfeeding knowledge and practices of Emirati women. It also highlighted current gaps in research within the UAE.

Arabic Abstract


أول دراسة تجريبية جماعية للمواليد في دولة الإمارات العربية المتحدة

الهدف الأساسي من هذه الأطروحة هو تحديد العادات الغذائية، الحالة الغذائية، ونمط حياة النساء الإماراتيات أثناء الحمل. بالإضافة إلى ذلك، تهدف الاطروحة إلى استكشاف نتائج الحمل ودراسة مواقفهن ومعتقداتهن ونواياهن بشأن الرضاعة الطبيعية وممارساتها بعد الولادة. أكدت الأدلة الحديثة على الارتباط الكبير بين صحة الأم وتغذيتها خلال فترة الحمل وبين مخاطر الأمراض غير المعدية لاحقًا، والتي تمثل 74% من الوفيات العالمية. هذه الدرلسة تسعى لملء الفجوة الحالية في الأبحاث حول كيفية تأثير صحة الأم وتغذيتها على نتائج الولادة بين النساء الإماراتيات.

تم اختيار 54 امرأة إماراتية للمشاركة في الفترة من يناير 2021 إلى فبراير 2023 باستخدام العينة الهادفة من مستشفى كند، العين، أبو ظبي، في الأسبوع الثاني عشر من الحمل. تم جمع قياسات الجسم للأمهات وسجل النظام الغذائي لمدة 24 ساعة مرة واحدة في كل مرحلة من مراحل الحمل (مرة واحدة لكل ثلاثة أشهر من الحمل). كما تم استخدام الاستبانات لجمع المعلومات الاجتماعية والديموغرافية، ومستويات النشاط البدني، ومعرفة الأمهات ومواقفهن ونواياهن تجاه الرضاعة الطبيعية. تم تقييم الحالة الغذائية للأمهات من خلال التحاليل الكيميائية الحيوية. كما جُمعت قياسات الجسم للرضع عند الولادة وبيانات عن ممارسات تغذية الرضع بعد الولادة بفترة قصيرة وبعد شهر من الولادة. استخدم برنامج ESHA Food Processor لتحليل وسجل النظام الغذائي. بالنسبة للتحليل الإحصائي، تم استخدام اختبارات مربع كاي للاستقلالية وتحليل التباين الأحادي (ANOVA) لتقييم العلاقات بين المتغيرات، مع اعتبار القيمة الاحتمالية أقل من 0.05 ذات دلالة إحصائية.

أظهرت النتائج الأساسية لهذه الدراسة ان متوسط عمر الأمهات 28 عامًا، حيث كان حوالي نصف المشاركات (48.2%) حاصلين على تعليم حتى مستوى الثانوية العامة أو الدبلوم، وكانت الأغلبية غير عاملات (69.8%)، و31 % كن في حملهن الأول. أشارت النتائج إلى أن متوسط استهلاك الطاقة (السعرات الحرارية) كان أقل من التوصيات. لم تستوف معظم المشاركات القيم المرجعية الموصى بها للعديد من المغذيات الدقيقة، إلا أنهن تجاوزن الحد الموصى به من الصوديوم في جميع مراحل الحمل. كما لوحظت اختلافات كبيرة عبر مراحل الحمل المختلفة في المكونات الكيميائية الحيوية للأغذية (مثل حمض الفوليك، الفيريتين، فيتامين هـ).تباينت زيادة الوزن أثناء الحمل بين المشاركات مقارنة بمؤشر كتلة الجسم قبل الحمل. كان معظم الرضع مناسبين لعمر الحمل. أظهرت المشاركات اطلاعا واسعا ومعرفة جيدة بالرضاعة الطبيعية، ونوايا قوية للبدء بها، حيث باشرت الأغلبية الرضاعة الطبيعية عند الولادة .

حددت هذه الدراسة التجريبية العادات الغذائية، الحالة الصحية، ومعرفة وممارسات الرضاعة الطبيعية لدى النساء الإماراتيات. كما سلطت الضوء على الفجوات الحالية في مجال البحث العلمي في دولة الإمارات العربية المتحدة.

Share

COinS