Date of Award

6-2022

Document Type

Thesis

Degree Name

Master of Science (MS)

Department

Biology

First Advisor

Synan AbuQamar

Second Advisor

Khaled A. El-Tarabily

Abstract

Tomato (Solanum lycopersicum) is one of the most popular vegetables in the world, including the United Arab Emirates (UAE). Salinity is a global menace to plant growth and development, causing significant economic losses to tomato and other crop plants. It is well-known that 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) deaminase (ACCD) can increase plant tolerance to environmental stresses. This can be attributed to the increased activity of the enzyme ACCD, which breaks down ACC [the immediate precursor of ethylene (ET)] to ammonia and α-ketobutyrate, to lower the overproduction of ET levels in planta and to reduce the damages caused by salt stress. Consequently, the application of beneficial actinobacteria was assessed to alleviate the destructive effects of salt stress on tomato plants. The main objective of this project was to isolate and apply ACCD-producing actinobacteria with increased salt tolerance to relieve any stress on tomato plants cultivated under high salt conditions. Four hundred ninety-one actinobacteria were isolated from the rhizosphere soils of Sweihan area in Abu Dhabi-UAE. In vitro screening demonstrated that three actinobacterial isolates produced ACCD, while tolerating up to 8% NaCl. In the greenhouse, the most promising ACCD-producing isolate (referred to as +ACCD isolate) significantly (P

Comments

يعد نبات الطماطم (Solanum lycopersicum) أحد أكثر أنواع الخضروات استهلاكا عالميا وفي دولة الإمارات العربية المتحدة. تشكل الملوحة، بشكل عام، تهديداً لنمو النباتات، والتي تتسبب في خسائر اقتصادية كبيرة للعديد من المحاصيل بما في ذلك محصول الطماطم. يزيد إنزيم 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) deaminase (ACCD) من قدرة النباتات على تحمل الإجهاد الفيسيولوجي الناتج عن الظروف البيئية الصعبة. وذلك لأن هذا الإنزيم يقوم بتكسير ACC -المادة الأولية للإيثلين- إلى α-ketobutyrate وammonia، وعليه تنخفض مستويات هرمون الإيثيلين العالية داخل أنسجة النبات، وبالتالي يتقلص الضرر الناتج عن الإجهاد الملحي على النباتات. ووفقًا لذلك، تم تقييم استخدام الأكتينوبكتيريا النافعة للتقليل من أضرار الإجهاد الملحي على نباتات الطماطم. يهدف هذا المشروع البحثي إلى عزل وتقييم الأكتينوبكتيريا المنتجة لإنزيم ACCD والتي تعتبر ذات تحمل عال للملوحة، ليتم استخدامها في تثبيط الاجهاد الحيوي لمحصول الطماطم المزروعة في ظروف ذات ملوحة عالية. تم عزل 491 نوع مختلف من الأكتينوبكتيريا من ترب ملحية مختلفة من منطقة سويحان في امارة أبو ظبي في دولة الإمارات العربية المتحدة. لقد أثبتت الاختبارات المخبرية أن ثلاثة عزلات من الأكتينوبكتيريا قادرة على إنتاج ACCD، مع تحمل تركيزات ملحية عالية جدا قد تصل إلى 8٪ من كلوريد الصوديوم. أظهرت تجارب البيوت البلاستيكية، أن الأكتينوبكتيريا المنتجة لإنزيم ACCD عملت على تحسين نمو نباتات الطماطم بوجود تركيزات ملوحة مختلفة وبنتيجة ذات دلالة إحصائية معنوية (P

Share

COinS